11 motive pentru a vizita GEORGIA

Aflată pe coasta de est a Mării Negre, ”înghesuită” între Rusia și Turcia, Georgia e o țară mai mult decât interesantă, care oferă o diversitate de atracții fiind ”gestionată” de un popor prietenos, în mijlocul căruia te vei simți minunat. Cei aflați în căutarea de noi destinații de călătorie vor descoperi mai jos 11 motive puternice pentru a vizita Georgia:

11 Centrul Vechi din capitala Tbilisi

De unde să începi să cunoști Georgia, dacă nu din capitala țării? Având o populație de circa un milion de locuitori, Tbilisi are mai multe de oferit decât unele capitale din Europa Centrală, prima atracție a orașului fiind spectaculosul Centru Vechi care oferă priveliști către văile naturale ce mărginesc orașul. În ultimele câteva mii de ani, Georgia a făcut parte din diverse civilizații și fiecare dintre acestea și-a lăsat cu prisosință amprenta: persanii, mongolii, romanii, dinastiile Iranului, rușii – toate cumva compatibile cu propria cultură a țării. În Tbilisi poți explora străduțele pietruite din Centrul Vechi, care amintesc de cele din Europa Centrală, pentru a admira arhitectura cu elemente arabe sau cetatea ce se ridică semeață pe un deal, și care dă capitalei Tbilisi un aer medieval. Există o mulțime de magazine, de baruri, restaurante și cafenele în care vei face cunoștință cu ospitalitatea georgiană.

10 Mâncarea delicioasă, multă și ieftină în Georgia

Agricultura e principala sursă de venit a Georgiei iar acest lucru se reflectă în diversitatea, calitatea și prețul mâncării. Practic, în Georgia ești hrănit cu forța – vei găsi un khachapuri (pâine tradițională umplută cu brânză locală și ouă) la fiecare pas. E absolut obligatoriu să încerci brânza georgiană și frigăruile gigantice. Nici deserturile nu sunt de ocolit – churchkhela sunt un fel de păstăi din coji de struguri uscate, umplute cu nuci, în vreme ce khinkali sunt niște găluște locale care îmbină perfect gusturile europene cu cele asiatice.

9 Vinurile

Ani de zile, vinurile georgiene nu au avut nevoie de reclamă și nu au invadat Europa, datorită faptului că și-au găsit locul călduț pe uriașa piață a Rusiei. Embargoul rusesc din ultimii ani i-au făcut pe producătorii georgieni să caute noi piețe de desfacere pentru licorile lor minunate – vinuri industriale și artizanale de mare calitate, ale căror prețuri pornesc (și se stabilesc) undeva de la 2-3 euro. În Tbilisi sunt câteva locuri bune în care să testezi vinurile Georgiei, unul dintre acesta fiind barul G.Vino, aflat în mijlocul Centrului Vechi. Dacă mergi în afara orașului, caută crama Numisi, o afacere de familie care adăpostește vinuri vechi, într-o pivniță ce datează din secolul 16.

8 O călătorie prin munți

În caz că te aventurezi în afara capitalei Tbilisi, află că te așteaptă un spectaculos paradis natural. Îndreaptă-te către nord, la o distanță de trei ore, în munții străbătuți de drumul militar georgian – unicul drum pe care georgienii l-au deschis pentru rușii care vor să ajungă în Armenia. Pe măsură ce urci, vei descoperi lucruri fabuloase, precum cetatea Ananuri, construită pe un rezervor uriaș, dar și cel mai mare baraj din Rusia. Ajuns la altitudinea de 2395 m, la Trecătoarea Crucii, vei avea parte de peisajele superbe ale văii, după care vei ajunge la baza de la muntele Kasbegi, al treilea cel mai înalt munte de peste 5000 m din Georgia. Dacă nu ești suficient de antrenat, precum drumeții pe care-i vei vedea în zonă, vizitează mânăstirea Gergeti și te vei simți împăcat cu… toată lumea.

7 Portul din Batumi

O vacanță de vară nu e niciodată completă fără să ajungi măcar pentru câteva zile la mare. Iar Georgia are ieșire la Marea Neagră. Iar orașul Batumi a trecut în ultimii ani prin restaurări de peste 400 milioane de euro, rivalizând acum cu vecinii lui din Turcia. În Batumi găsești un centru vechi frumos și relaxant, o arhitectură modernă ce strălucește în nopțile de vară subtropicală dar și un port ce se întinde de-a lungul Parcului Mării, o imensă promenadă cu magazine, restaurante și baruri, în care se păstrează perfect spiritul georgian.

6 Mânăstirile, castelele și siturile UNESCO

De-a lungul întregii țări se află rămășițele dinastiilor și regatelor care au stăpânit Georgia – nu în cele din urmă chiar ale dinastiilor georgiene. Regatul Georgiei a fost unificat pentru întâia oară în secolul 11, sub domnia Regelui… Tamara, o conducătoare care a fost numită ”rege” pentru a nu fi privită ca un semn de slăbiciune în ochii atacatorilor, fapt ce a făcut-o singura femeie-rege din istorie. Tamara a fost promotoarea multor reforme și legi care au dus la ridicarea Regatului, pe parcursul domniei ei fiind ridicate o sumedenie de clădiri, multe dintre ele, renovate, putând fi admirate și în ziua de azi.

În Mtskheta, prima capitală a Georgiei, vei găsi spectaculoasa catedrală Svetitskhoveli, înconjurată de cafenele șarmante și de văi pitorești și liniștite. Cocoțată deasupra uneia dintre aceste văi se află Biserica Jvari, construită în secolul 6 iar lângă orașul Signaghi este complexul monahal Bodbe, fondat în secolul 11 dar terminat în secolul 17, în care se află mormântul Sfintei Nina. Acestea sunt doar câteva exemple de arhitectură și istorie care au rezistat de-a lungul veacurilor.

5 Ruine antice

Sunt multe situri medievale în Georgia iar dacă vrei să te întorci și mai mult în timp, țara îți livrează suficiente ocazii. Orașul din peșteră Uplistsikhe se află la o oră distanță de Tbilisi (spre vest) și datează din secolul 2 î.Hr., gradul lui de conservare fiind remarcabil. Este un complex arheologic uriaș, cu drumuri și trepte care conduc către o zonă centrală înconjurată de blocuri de piatră de diverse mărimi. Situl presupune un considerabil efort fizic, fiind de dorit să fie parcurs alături de un ghid, pentru a înțelege semnificația și specificațiile locului ce include un teatru, o curte și o biserică păgână folosită pentru sacrificii.

4 Sighnaghi, orașul iubirii

Festivaluri, vii, soare aproape tot timpul anului – orașul Sighnaghi, aflat la distanță de o oră și jumătate de Tbilisi (în est) e ceea ce se poate numi ”următoarea destinație surprinzătoare”. Arată ca un oraș european, cu bulevarde largi și arhitectură colonială, cu piațete scăldate de soare. Povestea orașului Sighnaghi e atipică. El a fost gazda a mulți ruși bogați în perioada sovietică dar după 1990 a ajuns într-o stare deplorabilă. În 2004, guvernul georgian post-revoluționar a realizat potențialul orașului și al zonei și a început să investească în refacerea infrastructurii. Eforturile nu au rămas fără rezultat iar Sighnaghi a început să arate ca un oraș vechi (așa cum se dorea), conservat din secolele 18-19. De ce i se spune ”orașul iubirii”? Oficiul de căsătorii din Sighnaghi e deschis 24 de ore, 365 zile pe an, fapt ce îi atrage pe turiștii turmentați (sau aproape turmentați) care ridică astfel rata mariajelor din Georgia.

3 Viața de noapte din Tbilisi

La prima vedere, viața de noapte din Tbilisi se centrează în jurul străzii Shardeni, o lungă alee pietonală, plină de turiști care se bucură de barurile cu terase, de băuturile alcoolice și de celebra shisha, într-o atmosferă de oraș mediteraneean combinat cu oraș din Orientul Mijlociu. Ar putea părea suficient însă noaptea în Tbilisi înseamnă mai mult. Plimbă-te pe străduțele lăturalnice din Centrul Vechi și vei descoperi baruri izolate, precum Bauhaus și Pirimze, în care te vei simți extraordinar. Aici clientela e formată din localnici care savurează cocktailuri ieftine și bune sau bere artizanală. Dar vei dobândi gloria nocturnă în Tbilisi dacă vizitezi una dintre băile cu sulf (deschise 24 de ore), în care te poți relaxa sorbind o bere sau două.

2 Casa lui Stalin

Multă lume uită (sau nu știe) că Stalin a fost georgian și că a crescut în micul oraș georgian Gori. Asumându-și faptul că Stalin a fost unul dintre cei mai mare tirani ai secolului 20, Muzeul Stalin oferă o imagine suficient de bună despre viața acestuia. Muzeul e un complex uriaș care se focusează mai degrabă pe anii petrecuți de dictator în Georgia decât pe cei în care a deținut poziția de lider la Moscova, portretul rezultat fiind mai mult cel al unui om modest și binevoitor, contrar celui istoric. Atracția principală se află în afara muzeului și constă în casa în care a copilărit Stalin, aflată într-o stare perfectă de conservare.

1 Oamenii

Am păstrat principalul motiv pentru o vizită în Georgia la final. Georgienii sunt un popor vesel și modest, foarte mândri de cultura lor unică, pe care sunt dispuși să o arate și să o facă cunoscută vizitatorilor, laolaltă cu tradițiile și obiceiurile lor. Tumultuoasa perioadă de tranziție post-sovietică, dintre 1990 și 2003 a luat sfârșit odată cu Revoluția Trandafirului, care a rezultat în câțiva ani de progres până la războiul cu Rusia, din 2008. De atunci, georgienii au căpătat oroare de războaie și tot ceea ce-și doresc e să trăiască în pace. Prin urmare acest spirit pacifist se regăsește în atmosfera generală: Tbilisi e un oraș foarte sigur noaptea iar pe timp de zi turiștii sunt primiți cu prietenie de către localnici, care sunt foarte dornici să-și îmbogățească și să-și exerseze cunoștințele de limbă engleză. Ambianța creată de poporul georgian este unul dintre principalele motive pentru o călătorie în această frumoasă și impresionantă țară.

Categorie: CĂLĂTORII | Adăugat de: CristianMLD (13.05.2021)
Vizualizări: 1147 | Evaluare: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar