Astăzi a fost deschisă cea de-a doua pistă de pe Aeroportul Chişinău, un proiect cheie realizat de Avia Invest cu succes. Acest proiect este unic pentru Republica Moldova şi are un impact major asupra dezvoltării infrastructurii de transport a întregii ţări. La eveniment au fost prezenţi Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Radu Bezniuc, director general Autoritatea Aeronautică Civilă, Veaceslav Frunze, directorul general „Moldatsa”, Vladimir Tonu, directorul general compania ” X-FACTOR”, Iakub Iurga, manager de proiect „Strabag”,Iulian Scorpan, directorul companiei AirMoldova şi reprezentanţii companiilor Tarom, Turkish Airlines şi S7 Airlines.
Toţi cei prezenţi la evenimentul de deschidere au avut parte de o supriză inedită. Aceştia au fost pasagerii primului zbor de decolare şi aterizare pe noua pistă a Aeroportului Chişinău. La cîrma avionului AirMoldova, care a efectuat zborul demonstrativ a fost însuşi directorul companiei Iulian Scorpan.
Decizia de acum un an de a construi noua pistă a fost luată de Avia Invest pentru a putea opera zboruri non stop pe aeroport, în timp ce se lucrează la pista de bază.
Pista de decolare si aterizare cu o lungime de 2383 m şi o lăţime de 45 m a fost construită utilizînd cele mai performante tehnici, materiale şi echipamente. Lucrările de construcţie au fost efectuate de compania Strabag, conform proiectelor realizate în cele mai mari aeroporturi europene şi cu respectarea celor mai înalte standarde. Mai mult, firma constructoare garantează un termen de exploatare pentru pista renovată de 30 de ani. Costul total al proiectului se ridică la 17 milioane de euro.
Directorul general Avia Invest, Petru Jardan a declarat:
“Aeroportul Chişinău deține o infrastructură ce corespunde celor mai înalte standarde Europene, iar acesta este un rezultat al proiectelor implementate de Avia Invest. În ultimul an am pornit o mulţime de proiecte concomitent şi ne mîndrim că ne-a reuşit să le realizăm cu brio. Lărgirea zonei de aşteptare Plecări la peste 2000 de metri, îmbunătăţirea şi sporirea confortului în aeroport prin spaţiile special amenajate pentru familii şi copii, deschiderea unui nou punct de control în zona de Tranzit, lansarea celei de-a doua piste şi aproape 200 de mii de m2 din suprafața aerodromului reconstruiți integral reprezintă o muncă colosală. Schimbările care s-au produs la Aeroport şi reuşitele noastre pot servi drept un exemplu de succes al unui proiect de infrastructură la nivel de ţară şi cu impact pentru toţi cetăţenii noştri.
Toate suprafeţele noi date în exploatare contribuie nemijlocit la sporirea capacității operaționale a aeroportului. Odată cu dezvoltarea infrastructurii şi crearea noilor facilităţi nu doar pentru pasageri, dar şi pentru companiile aeriene care îşi dezvoltă activitatea în ţară, sporim interesul şi altor corporaţii din domeniu. Prin urmare o piaţă competitivă înseamnă preţuri avantajoase, noi direcţii de zbor şi beneficii în plus pentru toţi pasagerii noştri.
Mai mult decît atît, Aeroportul Internaţional Chişinău este locul în care turiştii străini îşi crează primele impresii despre ţara noastră. Iată de ce putem afirma că suntem şi o carte de imagine a Republicii Moldova la nivel internaţional. Ne asumăm acest lucru şi suntem dispuşi să oferim în continuare pasagerilor tot confortul şi siguranţa necesară pentru un zbor plăcut.”
Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, prezent la eveniment a menţionat că lansarea pistei noi pe Aeroportul Chișinău are un impact esenţial pentru economia naţională.
“Într-o mare parte din țările lumii, serviciile transportului aerian au o cotă mare în produsul intern brut (PIB). Vreau să reușim același lucru. Odată cu creșterea numărului de servicii, numărului de pasageri, care folosesc transportul aerian, vom avea și noi o contribuție mai mare în formarea PIB”.
Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a ținut să adauge că orice țară care dorește să se regăsească într-un rating mai bun în raportul internațional Doing Business, trebuie să ofere mai multe oportunități tuturor agenților economici.
”Odată, cu lansarea unui nou proiect, cu siguranță, vom crește și vom oferi oportunități celor care au afaceri în Republica Moldova, și astfel vom îmbunătăți și poziția noastră în raportul internațional privind oportunitățile dezvoltării unei afaceri. Mă bucur să văd aici pe toți cei implicați în dezvoltarea transportului aerian, care au implementat un proiect mare de infrastructură, construcția unei noi piste pe Aeroportul International Chișinău, dar și pe colegii de la companiile care oferă servicii pentru pasagerii transportului aerian și îi felicit cu această realizare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Această pistă a fost construită exact ca şi pista de bază, din betonul, produs de uzina „Strabag Grup”, utilată cu propriul laborator şi instalată nemijlocit pe teritoriul Aeroportului Chişinău.
În procesul de construcţie a pistei a fost utilizată tehnică specială, care a oferit posibilitatea recuperării materialelor rezultate în urma demolării betonului vechi, iar prin folosirea materialelor reciclate s-a contribuit la conservarea resurselor naturale.
Sistemul electroluminos de aterizare instalat a trecut cu succes testarea experţilor din Ucraina, efectuată din zbor cu ajutorul tehnicii speciale şi a avionului laborator. De asemenea, un avantaj major al dotării pistei la ambele capete cu echipamente de radionavigaţie şi de balizaj luminos este că permite aterizarea din orice direcţie, astfel încât pentru companiile aeriene înseamnă timp de zbor mai redus şi reducerea consumului de combustibil. Această facilitate oferită companiilor aeriene de către Aeroport va reduce considerabil riscul întârzierilor sau anulării curselor, iar pasagerii vor putea călători conform programului de zbor.
|