08:55
Parlamentul European va adopta norme la nivelul UE privind utilizarea dronelor în scopuri civile

Primele norme la nivelul UE privind utilizarea dronelor în scopuri civile civile au fost agreate de către grupul de negociatori din cadrul Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene. 

Conform acordului la care s-a ajuns, utilizarea dronelor va fi reglementată la nivelul Uniunii Europene, spre deosebire de situația actuală, când fiecare stat a aplicat regulile proprii în acest domeniu. În comunicatul Parlamentului European, prin care se anunță agrearea noilor norme, se menționează că, odată cu adoptarea regulilor unice, va fi uniformizată legislația pe domeniul utilizării dronelor în scopuri civile și aplicate norme identice pe tot spațiul comunitar.

Astfel, odată cu adoptarea noului Regulament, țările UE, inclusiv cele care aplică prevederile Cerului Unic European, vor trebui să se asigure că operatorii de drone sunt înregistrați conform acestor directive. De asemenea, dronele vor trebui marcate individual pentru a fi ușor de identificat. S-a mai convenit că UE va cere operatorilor de drone să țină cont de cerințele fundamentale privind siguranța, securitatea și protecția datelor cu caracter personal în procesul de exploatare a aparatelor de zbor fără pilot.

Comisia Europeană a fost delegată să definitiveze setul de cerințe specifice pentru producerea dronelor, care să fie echipate cu astfel de caracteristici cum ar fi limitele de altitudine, distanța maximă de operare, sistem de evitare a coliziunilor, stabilizarea zborurilor și aterizarea automată. 

Noile reglementări au la bază o evaluare a riscurilor în domeniul aviației civile și au ca scop de a asigura un nivel sporit de siguranță pe întreg spațiu al UE, precum și de a contribui la dezvoltarea competitivă a industriei dronelor.

Regulamentul definitivat actualizează, de asemenea, legislația UE privind siguranța în sectorul aviației. Având în vedere că traficul aerian, conform estimărilor, se va dubla în deceniile următoare, obiectivul este de a crea un sistem mai flexibil, bazat pe evaluarea riscurilor la nivelul UE și ale statelor membre ale Cerului Unic European, care să permită identificarea mai devreme a potențialelor amenințări, menținând un nivel ridicat de siguranță.

Este de menționat că, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova va fi asistată în procesul de integrare în condiții de siguranță a dronelor în spațiul aerian național de către un grup de experți internaționali din cadrul Asociației Internaționale a Autorităților pentru Reglementarea Sistemelor fără pilot (JARUS), al cărui membru a devenit la finele anului 2017.

Vizualizări: 661 | Adăugat de: CristianMLD | Evaluare: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar